A mai rohanó világban egyre nagyobb igény mutatkozik az emberek részéről arra, hogy a szabadidejükben tudjanak törődni az egészségükkel valamilyen formában. Szerencsére erre egyre nagyobb mennyiségű lehetőség létezik, tekintve, hogy az erre szakosodni vágyó fiatalok és kevésbé fiatalok is elkezdték megmutatni magukat. Itt most elsősorban az edzőkről és egyéb hasonló beosztású emberekről beszélek, akik szerencsére nagyon mélyen és behatóan ismerik a szakmát, illetve mára az anatómiát is. Ez az új jelenség szerintem nagyon fontos, ugyanis tetszik vagy sem már a gyerekkortól kezdődő sportolás is olyan igénybevételt tud hozni magával, ami mellé muszáj felkészült szakembereket szerződtetni annak érdekében, hogy a gyerekeink ne szenvedjenek valamilyen tartós sérülést egész életükre már jó előre.

Nekem például annak idején aktív versenysportolóként folyamatosan akadtak gondjaim ilyen-olyan testrészeimmel. A dolog ott kezdődik, hogy kosaraztam, ami köztudottan egy elég kemény fizikális igénybevételű sport, ahol legendásan magas számú olyan profi játékos van, aki valamilyen tartós sérülés miatt kényszerül jóval idő előtt abbahagyni a játékot. Ha ebbe belegondolunk akkor egyből rájöhetünk, hogy megfelelő felügyelet és kontroll nélkül akár a mi gyerekeink vagy éppen mi magunk is csatlakozhatunk ehhez a körhöz, ha nem figyelünk oda. Ezért aztán hihetetlen fontosnak tartom, hogy főleg a gyerek korosztályokban mindenki személyre szabottan tudjon erősödni. Nálunk még úgy volt, hogy az edzőink kitaláltak egy edzéstervet, programot amit aztán követve nekiálltunk az augusztusi hónapot végigdolgozni, alapozás gyanánt. Ez jó is volt, csakhogy a különböző növekedési fázisban levő fiatalok különböző mennyiségű terhelést is bírnak, illetve a terhelés módja sem mindegy. Nekem mindig is rossz volt a térdízületem, mivel annak idején nagyon hirtelen nőttem nagyon sokat. Ez egyben azt is hozta magával, hogy sokkal jobban igénybe vett ha mondjuk sokat kellett az aszfalton futnom. Persze megcsináltam mert hát miért is ne, akkor még az ember nem igazán gondolkodott. Mindenesetre a saját példámból kiindulva nagyon üdvözöltem a hírt, amikor a mi klubunk is igazolt egy terapeutát, aki a rehabilitációs edzéseket csinálta, illetve sok más fontos gyógytornász feladatot látott el.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak azért mert a mi egyesületünk jellegtelen vagy éppen nem túl híres nem is kell, hogy foglalkozzon olyan behatóan az ilyen „profiknak való dolgokkal”, pedig ezzel ártunk a legtöbbet. Sajnos még mindig nagyon sok olyan klub működik ország- és világszerte, ahol nem foglalkoznak azzal, hogy a versenyszerű sportolás rengeteg fontos egyébmunkával is jár, ami nélkül olyan kockázatot vállalunk, amit se nem kéne és főleg nem is szabadna normál esetben.

Azóta sok minden változott szerencsére. Mára már egyre nagyobb cégek támogatják a kisebb szerveződésű, helyi egyesületeket is, így akár az sem számít kirívóan furcsa helyzetnek, hogy mondjuk akár a Mannol szót véljük felfedezni egy adott kis vidéki csarnokban, ahol éppen járunk. Ezek a szponzori pénzek kiegészítve az állami támogatásokkal egyre több lehetőséget teremtenek a klubok számára (már azoknak, akik korrupció mentesen valóban a megadott célokra fordítják azt…), aminek köszönhetően mostanra már sokkal profibb és megbízhatóbb háttérmunka zajlik a legtöbb helyen. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez szerintem mennyire fontos, hiszen nem a liga színvonala határozza meg, hogy a versenysport mennyire veszi igénybe a szervezetünket és ezzel bizony tényleg nem szabad viccelni. Nagyon remélem, hogy ez idő előrehaladtával meg fognak szűnni azok az egyesületek, akik nagyon antipatikus módon hajszolják bele a fiatalokat a teljesítménykényszerbe, ám cserébe még a megfelelő egészségügyi segítséget és hátteret sem biztosítják számukra. Ha ugyanis valamit megtanultam a versenyszerű sportolásról az évek során az nem más, mint hogy rosszul kivitelezve még a legegészségesebbnek tűnő dolgok is hihetetlenül károsak. Na meg persze még sok mást, de a jelen esetben mindenképpen fontosnak tartottam ezt a gondolatomat papírra vetni.