Egyre jobban felgyorsul körülöttünk a világ. Ennek köszönhetően egyre fontosabbá válik, hogy tartani tudjuk a lépést. Így viszont háttérbe kerül sok fontos dolog, egyszerűen azért, mert nincs rá időnk. Ilyen például az egészség és ezzel kapcsolatban a testmozgás is. Régebben sokkal többet tartózkodtak az emberek a jó levegőn és többet is mozogtak, hiszen a legtöbb helyre gyalog, lóháton vagy biciklivel jártak az emberek, révén, hogy sokkal kevesebb embernek volt autója és a tömegközlekedés is drágább, lassabb és kényelmetlenebb volt. Manapság azonban ezt nem igazán tehetjük meg, mivel mindenhová időben oda kell érnünk. Ráadásul mindez abból következik, hogy a technológiai fejlődés lehetővé teszi a gyorsabb haladást. Vagyis manapság már teljesen hétköznapi dolognak számít beülni az autóba, felszállni egy buszra vagy akár hívni egy taxit. Ennek persze van ára, hiszen csökken a napi mozgásunk, a levegő is szennyezettebb lesz. Ezért aztán egyértelműen külön időt kell felszabadítanunk ahhoz, hogy egészségesek tudjunk maradni.

téli gumi keresőPersze nem csak a testmozgás hiánya jelent kockázatot. A nagyobb sebesség nagyobb felelősséggel is jár. Balesetek persze mindig is történtek és történni is fognak, de a gyorsabb haladás miatt gyakrabban elő is fordul a baj. Ennek egy része a gyakorlatlanságból ered, egy másik része az oda nem figyelésből fakad, viszont van egy jó része a tragédiáknak, amik felelőtlenségből következnek be. Az egyik leggyakoribb mulasztás, ami nagyon is komoly problémákat okozhat, az a gumik lecserélésének elfelejtése. A legtöbb ember ezt nem tartja olyan nagydolognak, inkább elintézik azzal, hogy majd úgy is óvatosabban vezetnek, és amikor majd havazik, akkor nem ülnek autóba, és ehhez hasonló kifogások. Ráadásul a legtöbben nem is tudják, hogy az igazi veszélyt nem is a csapadék jelenti. Esőnél, hónál előfordulhat, hogy az autó megúszik, vagy csúszni kezd. Azonban ilyen körülmények között az emberek többsége valóban óvatosabban vezet. Illetve ezek sokszor elkerülhetetlenek. A jeges úton történő vezetés pedig sosem biztonságos, és bár a megfelelő abroncsok könnyítetnek a dolgunkon, inkább tapasztalat és odafigyelés kérdése az is. A komoly veszélyt az alacsony hőmérséklet jelenti, és pont azért, mert észrevehetetlen és sokan nem gondolnak rá, vagy csak nem vesznek tudomást róla. A gumik megfelelő tapadásához, el kell érniük bizonyos hőfokot. Amikor viszont mind az aszfalt, mind a kerekek hidegek, sokkal lassabban érhetjük el a megfelelő tapadáshoz szükséges hőmérsékleti tartományt. Ilyenkor viszont megnőnek a féktávok, és a leszorító erő is csökken, ráadásul ennek feltűnő jele nem is nagyon van. Ebből aztán gyakran fordul elő baleset, hiszen az autós ahhoz szokott, hogy simán meg tud állni adott távolságon, de végül még sem fog sikerülni a fékezés, mivel az abroncsok hidegek és ezért csak pár méterrel később áll meg a kocsi, ami van, hogy nem fér bele. Ugyan így a kanyarok bevételénél is érheti meglepetés a sofőröket, az által, hogy a szokott sebesség mellett ilyenkor nem veszi be a kanyart az autó, hanem a kisebb tapadás miatt lesodródik, és ha későn vesszük észre a bajt, akkor jó eséllyel az árokban kötünk ki.

Persze a hideg idő minden abroncstípus felmelegítését lassítja, de a téli szettek anyaga lehetővé teszi, hogy kisebb hőmérsékleten is jó legyen a tapadás, illetve, hogy könnyebben melegedjen be a gumi. Ráadásul a megfelelő termék megtalálása sem lehet gond, hiszen elég csak beírni egy téli gumi keresőbe, hogy milyen paraméterekkel lenne szükségünk abroncsokra és már is válogathatunk. A legtöbbször még akciók is könnyítik az életünket, aminek hála még pénzügyileg sem fog megterhelni minket az üzlet.

Aki viszont lusta ahhoz, hogy lecserélje kerekeit, az inkább tényleg járjon gyalog, elvégre is úgy is kell a testmozgás, és így legalább sem a saját, sem a mások testi épségét nem veszélyeztetjük. Aki autóba ül az pedig gondoskodjon annak megfelelő állapotáról, hogy később ne bánja meg hibás döntését.