Vannak dolgok, amik sosem változnak az életben. Hobbik, amik gyerekkorunktól kezdve végig kísérik az életünket, olyan rajongások, amelyek gyermekeinkre is ráragadnak. Az egész sok-sok évvel ezelőtt kezdődött, tizenéves suhanc koromban, Pali kezdte ezt az egész motorozás dolgot, mi pedig követtük: haladtunk szépen az 50 köncentis apróságoktól a korlátlan motoros jogsiig. A csajok persze imádták a témát, az első pillanattól kezdve, de túlzás lenne azt állítani, hogy ezért kezdtünk motorozni, ez csak a hab volt a tortán. Szüleink persze egytől egyig ki voltak borulva, amikor belevágtunk, de aztán megnyugodtak. Még akkor, félig gyerekként, amikor már mind a négyünknek megvolt a jogsi és a járgány, „megalapítottunk” a Debreceni Kanyargók nevű motorosklubot. Hétvégente együtt indultunk útnak, mindig másmerre, néha sátorral, lányokkal az utasülésen.

A szenvedély felnőtt korunkban is megmaradt, a klubot időközben bejegyeztettük, jártunk közösen motoros találkozókra, fesztiválokra, lányokkal, feleségekkel, néha gyerekekkel.

Az alma persze nem esik messze a fájától, az én nagyobbik fiam és Pali lánya is csatlakozni akart a klubhoz. Pali lánya még pólót és kitűzőket is tervezett nekünk, logóval, imádtuk, nagyon menő lett.

Amikor először felmerült a motorozás téma, 12 évesek lehettek. Mondtuk, hogy még várniuk kell, de persze nem nyughattak már akkor sem. Minden információt beszereztek egy motorjogosítványokkal foglalkozó honlapról. Jogsis életkor, hogyan és mikor kapják meg a jogsit, kezdő vezetői engedély, motor jogosítvány utasszállítás, és még kuponokat is találtak. Később is ez az oldal lett a támaszuk, ha kérdésük volt, úgy gondoltuk ugyanis, hogy aki motorozni akar, az legyen elég talpraesett ahhoz, hogy magának választ iskolát, maga néz utána a határidőknek, egyedül akkor mentünk velük, ha szükség volt szülői engedélyre.

A srácok aztán pontról pontra követték a weboldalon talált információkat. Ugyanúgy kis 50 köncentisen kezdtek, 14 évesen, mint mi, amint betöltötték a kötelező korhatárt. Jószerével napra pontosan kicentizték, ugyanis a forgalmi vizsgához szükséges a betöltött 14. életév, az elméleti tanfolyamokat el lehet kezdeni korábban. Így Jani a 14. szülinapja után egy héttel, Janka pedig 3 nappal ment vizsgázni. Az A1-es jogosítványt végülis nem tette le egyikük sem, mert B kategóriás jogosítvánnyal olcsóbban és egyszerűbben megszerezhető, és mivel se 50, se 125 köbcentis járgánnyal nem jöhettek velünk kirándulni, túrázni, úgy döntöttek, inkább spórolnak az A2-es jogsira a 18. szülinapjukra. Sikeresen megszerezték ezt is, közösen mentünk el négyesben: Pali, Janka, Jani és én, hogy megvegyük a soron következő kategória motorját a gyerekeknek.

Most pedig, hogy 20 évesek lettek, mivel 2 éves az A2-es jogosítványuk, előbb kezdhetik el a korlátlan motorjogsi tanfolyamot, mint azok, akiknek nincs. A rendes korhatár ugyanis elég magas, 24 év. Már meglévő jogosítványuk ellenére az egész tanfolyamot el kell végezni újra, de nagyon élvezik mindketten.

Jani alig várja, hogy meglegyen a jogsi, az új motor (már kinézte használtautón, hogy mit szeretne), és jöhessen velünk túrázni, és hozhassa a barátnőjét is. Ennek kapcsán került szóba a téma: motor jogosítvány utasszállítás.Jani, mivel már több motorjogosítványa is van, nem fog kezdő jogsisnak számítani a nagymotoron sem, tehát viheti magával a barátnőjét. De alap esetben az első két évben kezdő jogosítvánnyal rendelkező személynek számít, és ebben az esetben tilos utast szállítani a járgányán. De hát a gyerek 14 éves kora óta motorozik, így ezalól kivétel, Jankával együtt.

Persze, vannak, akik ezt a szabályt túlságosan erősnek érzik, hiszen, ha vezetni tud a gyerek, miért ne szállíthatna utast? De akik hőbörögnek, azoknak csak a Házibuli című filmet tudom ajánlani, ahol Matthieu, Viccel a háta mögött, pislogás nélkül bevág a taxis elé, és csak a taxisofőr lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történik baleset – mindeközben a lányon bukósisak sincs. És a saját életemből is tudok ilyen példát hozni, amikor fiatal voltam, és felelőtlen, és szerelmes, és nagyon el akartam varázsolni a lányt, és persze elvittem magammal már 15 évesen, és bizony már egy 50 köbcentis járgánnyal is lehet butaságot csinálni. Persze, életszóló emlék maradt a közös esés, senkinek nem lett komolyabb baja, megúsztuk néhány horzsolással, és én egy ujjtöréssel. Édesanyám persze lábon kihordott egy szívrohamot, mikor hazaállítottam, a lány viszont azóta a feleségem…

motor jogosítvány utasszállítás

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy a szabályok megszegése az igaz szerelem megtalálásához vezet, sőt. Pont arra akartam rámutatni, hogy egy tapasztalatlan motoros nemcsak saját magát, utasát is bajba keverheti – visszagondolva hihetetlen banális bakit vétettem, és ennek következtében estünk el.

A lényeg tehát, hogy nem véletlenül vannak a korhatárok úgy megszabva, ahogy. Motort vezetni nagy felelősség, és a sofőr jobban ki van szolgáltatva a balesetnek, mintha egy masszív autóban ülne, ezért olyan magas a korhatár korlátlan motorjogosítványra, és ezért korlátozzák szigorúan azt is, hogy mikortól szállíthat az illető utast a motorján. Mindenkinek érdeke, hogy betartsuk ezeket a szabályokat, a kezdőket ennek elérése érdekében nagyobb büntetéssel is sújtják, ha megszegik az előírásokat.

Mivel forgalmi vizsga feltétele a megfelelő motoros felszerelés is, Janka és Jani pedig úgy nőnek, mintha húznák őket, a klassz weboldalon található kuponokkal közösen mentünk el nekik megvásárolni az új ruházatukat. A honlap előírása szerint vittük magunkkal a megkezdett tanfolyamot igazoló papírt és a letöltött kuponokat. A srácok persze azonnal elvesztek a hatalmas kínálattal rendelkező áruházban, így Palival megbeszéltük, hogy mivel a fiataloknál szemmel láthatóan életre szóló szenvedély és hóbort lesz a motorozás, akárcsak nálunk, megkapják a vizsgájukra ajándékba a felszerelést. Ember nem látott még két szempárt ennyire egyszerre felcsillanni, ahogy a lelkesen nézelődő Jankával és Janival közöltük az új információt.

Nagyon klassz lépésnek érzem ezt a kuponos ötletet a weboldal részéről: nyilvánvalóan a cégnek is megéri, hiszen a kedvezménnyel sok vásárlót vonzhat be, a fiataloknak pedig nagy segítség, hogy az amúgy sem olcsó mulatságnak számító motoros jogsi mellé a megfelelő felszerelést olcsóbban szerezhetik be.

Pár héttel később már közösen ünnepeltük Janka és Jani sikeres forgalmi vizsgáját – alig várják persze, hogy kezükben tarthassák új jogosítványukat. Az ünnepségre még egy-egy motor mintájú tortát is kaptak, amiért mindketten nagyon odavoltak.

Az utukat információkkal és kuponokkal kísérő honlapot pedig azóta is nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, aki csak minimális érdeklődést mutat a motoros jogsik irányába. Nekünk nagyon bevált!