Régebben nem sportoltam, azonban nagyjából fél éve életmódváltásba kezdtem, és már hetente háromszor járok edzeni a közeli terembe. Sokkal jobb a közérzetem, amióta a testmozgás a mindennapjaim része. Az edzőteremben nagyon sok emberrel találkozok, köztük vannak visszatérő arcok is. Az egyik lánnyal, Borival szinte mindig összefutunk. Én eléggé extrovertált személyiség vagyok, így természetesen hamar szóba elegyedtem a lánnyal, mivel nagyon szimpatikus volt. Azóta már együtt edzünk, közben jókat beszélgetünk, viccelődünk.

Tegnap Bori a korábbiakhoz képest komolyabb témát hozott fel, ugyanis arról mesélt, hogy eladja az egyik lakását. Megkért, hogy ha ismerek valakit, aki épp egy kétszobás lakást szeretne vásárolni a városban, akkor szóljak neki. Sajnos nincs egy ismerősöm sem, aki megvehetné Bori lakását, de azért a csaj mesélt néhány részletet az eladó kégliről. Többek között megemlítette, hogy megvan az energetikai tanúsítványa is, ami bizonyítja, hogy a lakás igencsak energiatakarékos. Még sosem hallottam, hogy létezik energetikai tanúsítvány, emiatt elkezdtem érdeklődni erről. A lánynak sajnos az edzés után sietnie kellett valahova, emiatt nem tudott válaszolni a kérdéseimre, de azt ajánlotta, hogy nézzek fel a www.e-tanusitas.eu weboldalra, mivel ő is onnan szerzett be minden hasznos információt, mielőtt meglett volna a tanúsítvány.

Amint hazaértem egyből felmentem a www.e-tanusitas.eu internetes oldalra, mivel elkezdtem aggódni amiatt, hogy a házamhoz valamilyen kötelező irat nincs meg.

A weboldalról megtudtam, hogy 2012. január 1-től minden eladó épületre, lakásra kötelező kiállítani az energetikai tanúsítványt. Szóval az iratról valószínűleg amiatt nem hallottam, mivel nem volt szándékomban eladni az otthonomat.

Nyilvánvalóan az volt az első gondolatom, hogy miért is van szükség erre a papírra. A Bori által küldött oldalon szerencsére erre is választ kaptam. Az energiafelhasználásunk több mint 40 %-át az épületek fenntartására fordítjuk. Emiatt az épületek energiatakarékossága rendkívül fontos. Az energetikai tanúsítványt 2009. január elsejétől tették kötelezővé minden újépítésű és közhasználatú épület, tehát állami és önkormányzati objektum esetében. Az Európai Uniós ajánlásra bevezetett jogszabály 2012-től régi épületekre is érvényes. A tanúsítvány célja a vevők hiteles tájékoztatása az épület, lakás energetikai minőségéről, valamint a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról.

Rendkívül hasznosnak tartom ezt az uniós kezdeményezést, ugyanis számomra is rendkívül fontos az energiatakarékosság. Kíváncsi vagyok, hogy az én otthonom milyen energetikai tanúsítványt kapna, emiatt fel fogom hívni a weboldalon található számot és megkérem, hogy jöjjenek el hozzám. A kiállított tanúsítvány tíz évig érvényes és családi ház esetében mindössze bruttó 18.990 forintba kerül.