Van egy edzőtársam, akivel szinte mindenről el tudunk beszélgetni. Nagyon értékes számomra az ilyen kapcsolat, mert eléggé lusta ember vagyok, és nehezen veszem rá magam arra, hogy eleget mozogjak, sőt mondhatni otthon lehetetlen csak úgy magamat ilyesmikre „kényszeríteni”, ezért is kezdtem el edzőterembe járni, hogy legyen meg a kerete a testmozgásomnak, és látva a többi ember erőfeszítéseit, saját magamat is könnyebben ilyen dolgokra tudom bírni.

Ehhez pedig egy ott kötött barátság rengeteget segített, van kivel cukkolni és bíztatni egymást, ha éppen valamelyikünknek szar is a kedve, a másik úgyis addig fogja nyaggatni őt, hogy végül oldottabb lesz a légkör, és a napi tervezett adagot sikerül így is lenyomni, és végül elégedetten megyünk haza.

A mai napon olyan gyakorlatokat és edzéstípusokat csináltunk, amikor csak a lábra erősítünk. Ilyenkor lehet a legjobbakat beszélgetni, mert nem minden gyakorlat igényel teljes figyelmet, hanem közben simán el tudunk dumálni úgy, mintha egy kávézóban ülnénk. Feltettem Józsinak (így hívják az edzőtársamat) azt a kérdést, hogy pontosan mi egy lakásbiztosítás tartalma? Jó emberhez fordultam, ugyanis Józsi 10 éven keresztül egy biztosítónál dolgozott.

Nem is kellett nagyon nyaggatni, bele is kezdett a mondanivalójába. Látszik a tapasztalat, úgy indított, hogy egy lakásbiztosítás tartalma attól függ, hogy milyen típusú lakásod van, mekkora, milyen állapotban van az, milyen értéktárgyaid vannak, van-e kerted, milyen személyes igényekkel rendelkezel, egyedül élsz-e ott, tiéd-e a lakás, vagy csak résztulajdonos vagy, esetleg csupán bérlő, van-e gyereked, és így tovább. Ezek mind meghatározzák azt, hogy a lakásbiztosítás tartalma pontosan miket fog takarni.

Hogy kicsit a gondolataimat helyre tegye, a következő példát hozta fel. Mondjuk van egy külvárosi, második emeleti lakásod egy társasházban, ahol egyedül élsz, most újítottad fel az ingatlant, már van lakásbiztosításod, amit 5 éve kötöttél, és van egy macskád, aki bent lebzsel a lakásban.

Ott kezdődik a történet, hogy a lakásbiztosítás szerződését mindig módosítani kell, ha a lakásban valamilyen nagyobb változás történik, pl. a felújítás. Ugyanis a biztosítás mértéke és a lakásra köthető összeg, illetve a legnagyobb lehetséges összeg, amit a biztosító kifizethet, az attól függ, hogy mennyit ér a lakás, annak pedig az értéke nagyban változik akkor, ha fel van újítva az ingatlan.

Ily módon a lakásbiztosítás tartalma folyamatosan változhat, sőt évente van arra lehetőség, hogy biztosítót váltson az ember akkor, ha talált egy számára jobb konstrukciót az eddiginél.

Szóval tegyük fel, hogy amúgy a biztosítóval elégedett vagy, csak módosítani kell azt, így felveszed velük a kapcsolatot, jelen esetben ezzel a céggel. Azért mondta ezt Józsi, mert ő náluk kötött eddig minden biztosítást. Azt hiszem elég jó cég lehet, hogy ha egy ex biztosítási ügynök náluk köt biztosítást…

Tehát felkeresed őket, módosítod a szerződést, mert felértékelődik az ingatlan, és átnézed, hogy mi legyen nálad a lakásbiztosítás tartalma. És bele tudod tenni azt, hogy közben lett egy macskád! Ugyanis háziállat része is van a lakásbiztosításnak. Illetve tudod, hogy a felső szomszéd gyakran van külföldön, ezért nagyobb eséllyel ha valami nála nem stimmel, mondjuk nyitva felejti az ablakot, vagy csőtörés lesz nála, akkor te fogod megszívni. Tehát mindenképpen teszel arról, hogy minden víz alapú kár után történő ellenszolgáltatás szerepeljen a biztosítási szerződésedben.

De ezen kívül természetesen rengeteg olyan eset és helyzet van, amire lehet biztosítást kötni a lakásod esetében, ez azon múlik, hogy neked mire van szükséged az a magától értetődő szempontokon kívül.