Minden reggel, munka előtt elmegyek futni. Mindig ugyanazt az útvonalat teszem meg, ugyanabban az időben. Nem szoktam változtatni. Ezzel nem vagyok egyedül, hiszen több ismerős arc van már, akikkel a parkban reggelente rendszeresen találkozom. Egy lánnyal, Enivel néhány hónapja szóba elegyedtünk, azóta ha találkozunk, együtt futunk, beszélgetünk. A tegnap reggeli futás után megbeszéltük, hogy munka után beülünk egy kávéra.

A kávézás szuperül sikerült, jókat nevettünk, beszélgettünk. Úgy érzem, hogy sikerült találnom egy új barátnőt. Eni a vicces sztorik mellett komoly témákra is kitért, ugyanis sokat mesélt a munkálatokról, amiket jelenleg a házán végeznek. A lánynak sikerült elnyernie a napelem eu támogatást, így jelenleg napelemrendszert szerelnek a háza tetejére.  

napelem eu támogatás

A napelem eu támogatás számomra teljesen új hír volt, még sosem hallottam róla, hogy ilyesmi is van. Eni a pontos részletekbe nem akart belemenni, inkább azt ajánlotta, hogy nézzek fel a napelempalyazatok.hu weboldalra, ahol a pályázatról minden lényeges információ megtalálható.

Érdekelt a téma, emiatt ami után hazaértem, egyből felmentem az említett internetes oldalra. A pályázatnak a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel a megnevezése. A tender által 105, 2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják azokat, akik a környezettudatos korszerűsítésekre költenének. Erre a kölcsönre magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak pályázhatnak. Az adható hitel legkevesebb 500 ezer forint, de nem haladhatja meg a 10 millió forintot. Az elnyert összeg nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, fűtésrendszerekre és nyílászárókra is. Tehát mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti a hazai épületeket.

A pályázatnak természetesen vannak feltételei is: a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, valamint húsz éven belül vissza kell fizetni a pénzt. A kikötések egyáltalán nem szigorúak, tehát könnyedén meg lehet felelni nekik.

Jelenleg sajnos nincs lehetőségem pályázni, ugyanis nincs még saját otthonom, azonban jó tudni, hogy van egy ilyen lehetőség. Tervben van, hogy vásárolok egy saját házat. Amennyiben ez sikerül, pályázok a 0%-os kamatozású kölcsönre. A napelemek meglátásom szerint kiváló befektetésnek számítanak, hiszen a havi villanyszámlák jelentette költségektől könnyen meg lehet szabadulni a segítségük által. Szerintem a napelemek ára megtérülne néhány év alatt. A fix havi kiadások csökkenése mellett pedig a károsanyag-kibocsátást ellen is tehetnék valamit.