Életem egyik legviccesebb napja volt a tegnapi. Van egy informatikus ismerősöm, aki sajnos nem annyira figyel oda az egészségére. Sokat ül egy helyben, keveset tornázik, ráadásul mindig talál valami indokot arra, hogy sokat egyen.

Mivel nagyon kedvelem őt, úgy gondoltam, segítek neki leadni pár kilót. Elhívtam őt a kedven edzőtermembe, közösen edzeni.

Természetesen tipikusan úgy viselkedett, mint egy informatikus. A futódon futás helyett inkább arról magyarázott, hogy milyen érdekesen működnek rajta az érzékelők, és milyen sokat fejlődött a technológia, hogy – te jó ég – már simán azt is észben tudja tartani a gép, hogy ki milyen súlyú és korú, így ez alapján számolja ki az ideális edzésmennyiséget – amit az informatikus barátom természetesen sehogy sem tudott teljesíteni. (Kizárt dolog, kalkulációs hiba!)

A húzódzkodó keretet meglátva az jutott eszébe, hogy az olyan, mint valamelyik mátrix… Torna helyett lelkesen magyarázott róla, hogy ez micsoda komoly matematikai dolog, és gráfok és rendszerek… Én képtelen voltam már erre figyelni, ő meg még, a macska rúgja meg, mindig nem kezdte el a megfelelő gyakorlatokat.

Elhatároztam, hogy kitolok vele és páros munkát fogunk végezni, mert akkor nem lazsálhat.

Nem fogjátok elhinni, mi történt.

Éppen egymással egyensúlyoztunk, mikor rákezdett…

“Tudod te, mire jó a VPS szerver?”

“Fogalmam sincs…”

“Hát (lihegés), az egy olyan (lihegés) megoldás (lihegés)…” – és mondta, mondta és mondta, csak ne kelljenk dolgozni, vagy legyen, ami eltereli a figyelmét a felülésekről.

Megtudtam, hogy a VPS szerver egy olyan tárhelyszolgáltatás, amikor a cégek egy nagy szerveren kicsi, saját “szobákat” bérelnek. Ez azért jó, mert nem kell nekik saját szervert létrehozniuk, ha tárolni szeretnék a weblapjukat vagy az adataikat. Sok előnye van

  • Nem kell sokat karban tartani, azt meg csinálja a hosting szolgáltató (derült ki fekvőtámasznyomás közben)
  • Gyors és dinamikus, mert sokkal jobb technológia, mint amit egy pici cég sajt szerverén megengedhetne magának. (lelkes magyarázás egy kettlebell mellett…)
  • Olcsó, a barátom ismer egy céget, ahol már 1500 Ft/hónap áron bérelhet az ember (itt mondjuk volt alibi, mert sorban álltunk egy fehérjeturmixért.)
  • Sokkal jobban védik a szervert, mint egy webtárhelyet lehetne (a webtáhely jár például a weboldal mellé is sok cégnél – magyarázta a barátom a szomszéd szobabiciklink valakinek.)

Röpke néhány óra alatt a barátom kiokosított a VPS szerver minden rejtelméről. Praktikus megoldás, az tény. De az edzésben egy kicsit zavart…

Aggódtam, hogy a haverom talán azért viselkedik ilyen furcsán, mert megbántottam azzal, hogy beleszóltam, kritizáltam az életmódját. Szerencsére megnyugtatott, hogy erről szó sincsen. Sőt, ő kért bocsánatot.

“Tudod, együtt dolgozom egy VPS hosting céggel, és tudom, hogy ez nagyon jó megoldás. Sokat agyalok az ügyfeleim problémáin, és ezek a szerverek sokat könnyítenek egy vállalkozásnak, mondjuk… Ha valami nehezen megy nekem, szeretek olyasmire gondolni, ami tetszik és amihez jól értek, mert így mindent sokkal könnyebb elviselni. Így még a torna sem tűnik olyan megterhelőnek!”

Elhatároztam, hogy ezentúl rendszeresen elhívom a barátomat edzeni. Szerintem idővel eljutunk odáig, hogy nem lesz fura alak az edzőteremben többé. Elérem, hogy az egészséges életmódhoz és a mozgáshoz is úgy értsen, mint a VPS szerverekhez, meg a különböző számítógépes megoldásokhoz. Remélem, hamarosan már ő magyaráz nekem arról, hogyan állítsam megfelelő fokozatba az ellipitikus trénerem…

Addig is, megyek és beszélek a vállalkozó barátaimmal is, hátha szükségük van VPS hostingra. 😀 A barátom nagyon meggyőzően tud beszélni. Remélem, a következő alkalommal nem valami drága dologgal jön elő. A végén még meggyőz arról, hogy nekem azt is érdemes használni…